Argentinië ushuaia vuurtoren
Argentinië

5 redenen waarom Ushuaia op je bucket list moet staan

Ushuaia…Wat ons betreft met stip op nummer 1 qua bestemmingen die echt iets met je doen en waar we zo terug naar toe zouden willen. Met imposante besneeuwde bergen als dramatische achtergrond en het Beaglekanaal als poort naar Antarctica, heeft deze havenstad aan het einde van de wereld alles om ons reizigershartje sneller te doen slaan. 5 redenen waarom je hier volgens ons toch 1 keer in je leven moet zijn geweest.

Ushuaia Argentinië

Einde van de wereld

Wanneer je met het vliegtuig naar Ushuaia reist en de piloot de landing inzet, merk je meteen dat je op een unieke plaats terechtkomt. Landen op de korte, smalle landingsstrook op het water, ingesloten door ruige bergen die rondom de stad oprijzen, vereist niet alleen heel wat kundig bochtenwerk van de piloot maar ook serieus incasseringsvermogen van je maag. Na de meest spectaculaire landing, ben je er: het einde van de wereld! Of toch de meest zuidelijke stad ter wereld als we echt correct willen zijn. Geef toe, toch wel cool om dat te kunnen zeggen, niet? (En je kan het bovendien laten vereeuwigen met een – ok cliché, maar toch lichtjes trots op – Ushuaia stempel in je paspoort)

Argentinië Ushuaia

Indrukwekkende natuur

Ushuaia zelf is niet groot, maar heeft die fijne, rauwe charme van een afgelegen stad omringd door een overweldigend mooi landschap. Ingeklemd tussen het Beaglekanaal en de Martial Gletsjer vormt de meest zuidelijke stad ter wereld voor veel reizigers hét startpunt van een expeditie naar Antarctica. Ook voor wie (nog) geen budget heeft om de Zuidpool van z’n bucket list te schrappen, is Ushuaia een topbestemming voor een kort of langer verblijf. Zonder ver te moeten gaan vind je in de buurt al prachtige gebieden waar je mooie wandeltochten of bootvaarten kan maken. Een aanrader is de klim naar de Martial Gletsjer ten noordwesten van de stad. In de zomermaanden kan je hier makkelijk omhoog lopen, om bovenaan getrakteerd te worden op een machtig uitzicht op de stad en het Beaglekanaal.

Ushuaia martial gletsjer argentinië

Boottocht op het Beaglekanaal

Een absolute must als je hier bent, is een boottocht op het Beaglekanaal. Kies voor een kleinere boot die je dichter bij alle bezienswaardigheden brengt en enkele uren lang trakteert op schitterende verzichten met idyllische vuurtorens en eilandjes volgepropt met balkende pinguïns en slome zeeleeuwen. Wij vertrokken in de late namiddag waardoor we de zonsondergang meemaakten en alles die prachtige avondgloed kreeg. Absoluut één van de mooiste, meest onvergetelijke ervaringen die je topfoto’s zal opleveren, zelfs als je de hele tocht lang kotsmisselijk over de reling hangt zoals mij.

Argentinië UshuaiaArgentinië UshuaiaArgentinië Ushuaia

Wandelen in Tierra del Fuego

Tierra del Fuego is Patagonië op z’n best: wondermooie natuur met rivieren, meren en gletsjers die het kilometers lange ongerepte landschap doorkruisen, en je een stukje van the wild life laten proeven. Een dagwandeling doorheen Vuurland beloont je met zichten op fotogenieke baaitjes waar vossen, bevers en albatrossen je pad kunnen kruisen, of je kan er ook klimmen of kayakken. Wat je ook kiest, de setting blijft spectaculair mooi. Tierra del Fuego is bereikbaar via bus vanuit het centrum, of met de toeristische ‘Tren del Fin del Mundo’. Vertrek zo vroeg mogelijk met voldoende snacks en drank, dan haal je het meeste uit je daguitstap.

Ushuaia Tierra del FuegoUshuaia Tierra del Fuego

King Crab eten

Zelfs na 5 jaar mijmeren we soms nog over die onwaarschijnlijk lekkere king krab die we in Ushuaia aten. Recht uit zee, verser dan vers: geen idee dat krab zo lekker kon smaken. Puur natuur zoals bij restaurant Maria Lola, of in een heerlijk stoofpotje met parmezaan zoals bij Andino. Het water komt ons alweer in de mond bij de gedachte alleen.

Ushuaia Argentinië King Crab

Reizen naar Ushuaia: hoe geraak je er?

Ushuaia ligt in het zuidelijkste punt van Argentinië, in vogelvlucht zo’n 3.000 kilometer van hoofdstad Buenos Aires. Je kan er via een lange en moeilijkere tocht over land geraken, maar wij kozen voor het vliegtuig om tijd te winnen. Vliegen in Argentinië is niet goedkoop helaas, maar wil je veel wil zien op korte tijd, dan blijft het vliegtuig je beste keuze. Ter plaatse kan je het best taxi’s aanhouden als je het vele wandelen even beu bent.

Beste reistijd

Patagonië en dus ook Ushaia bezoek je het best tijdens de zomermaanden van december tot maart. Laat je niet misleiden door het woordje ‘zomer’. Veel warmer dan 10° wordt het gemiddeld niet in Ushuaia. Dit is meteen ook wel de drukste periode natuurlijk waarin de cruises naar Antarctica vertrekken. Boek je hostel of hotel dus tijdig want het aanbod is niet eindeloos. Wij waren er midden november en dat bleek ook nog ideaal te zijn én was meteen een minder drukke periode.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply