Colombia

Bogotá: de onbekende, bruisende hoofdstad van Colombia

Wie richting Colombia trekt, zal vaak niet om Bogotá heen kunnen. Veel toeristen reizen meteen na aankomst door richting een volgende bestemming en laten de hoofdstad bewust links liggen wegens ‘te gevaarlijk’ of ‘weinig te zien’. Helemaal onterecht als je het ons vraagt: Bogotá is een bruisende stad waar oud en nieuw hand in hand gaan en die genoeg te bieden heeft om je zeker 2 dagen zoet te houden.

Bogotá Colombia straatmuzikant

Bogotá ligt op 2.640 m hoogte waardoor je misschien wel wat last kan hebben van hoogteziekte. Bovendien is het een hele drukke stad en is de luchtvervuiling er aanzienlijk. En natúúrlijk zijn er wijken waar je ’s nachts beter niet komt (vermijd La Candelaría in het donker en alles zuidelijker daarvan tout court). Maar Bogotá is zoveel meer dan de problemen waar het vandaag de dag zeker nog mee te maken krijgt. De mensen zijn er ontzettend vriendelijk en spreken je gegarandeerd aan om vol trots over hun stad en land te praten. Er zijn toprestaurants waar je je vingers en duimen zult aflikken voor een betaalbare prijs. Op de ciclovia zondagen fiets je kilometers lang de stad door zonder omver gereden te worden door wilde chauffeurs. En misschien nog het leukst van allemaal: je zult het gevoel hebben één van de weinige buitenlanders te zijn die deze stad ontdekt!

Beklim Monserrate voor een zicht op de stad

Met de funicular aan de voet van Cerro Monserrate stijg je voor enkele luttele euro’s spectaculair stijl omhoog tot 3.150 meter hoogte. Van hier heb je een panoramisch zicht op de stad om U tegen te zeggen. Wie het graag wat sportiever aanpakt kan de berg ook op- of aflopen in anderhalfuur. Eenmaal terug beneden sta je op een kwartiertje wandelen in het historische centrum, La Candelaria. Je komt aan het begin van je route richting centrum nog Casa Bolívar tegen, het pastelkleurige huis waar de beroemdste vrijheidsstrijder van Latijns-Amerika ooit woonde. Een bezoekje waard voor die € 1 toegangsprijs.

Bogotá Colombia Monserrate
Monserrate

Bogotá Colombia Casa Bolívar
Casa Bolívar

Kuier door de straten van La Candelaria

Het historische centrum is een overweldigend stuk van de stad waar toeristen, bedelaars, straatverkopers en locals kriskras door mekaar lopen. Je moet hier wel wat oplettender zijn, maar laat dat je vooral niet afschrikken om deze kleurrijke wijk te ontdekken. Hier vind je zowat alle belangrijke gebouwen, musea en kerken. Voeg daar nog de mooie felgekleurde huizen en pleintjes aan toe en de vele graffiti-kunstwerken, en je snapt meteen waarom dit het populairste gedeelte van Bogotá is.

Bogotá Colombia La Candelaría

Bogotá Colombia La Candelaría

Bezoek het Museo del Oro en Museo Botero

De namen spreken voor zich natuurlijk: in het Museo del Oro ontdek je alles over goud en hoe dit kostbare goedje door de oorspronkelijke bevolking gebruikt werd in hun godenverering. Je vindt hier echt de mooiste relikwieën en kunstwerkjes uit lang vervlogen tijden. Nog in het oude centrum vind je ook Museo Botero, het museum gewijd aan Colombia’s beroemdste moderne kunstenaar, bekend om zijn kenmerkende dikke figuurtjes. Een bezoekje waard!

Onze favoriete restaurants in Bogotá

  • Leo: officieel het beste en duurste restaurant van Bogotá, maar naar onze Westerse normen heel betaalbaar. Chef Leonor Espinosa baseert haar gerechten op de natuurlijke ecosystemen van Colombia en bereidt lokale producten op basis van vaak eeuwenoude Indigeense kennis. Mieren met limoensmaak uit de Amazone of een gerecht dat de smaken van het Andesgebergte naar boven brengt: eten bij Leo is letterlijk een reis doorheen Colombia voor je smaakpapillen.
  • Cava (Zona G): een gezellige wijnbar in de buurt van ons hotel waar de hond des huizes zich comfortabel tussen je benen vlijt.
  • Cevichería Central (Zona Rosa): trendy restaurant waar je goedkoop ceviche kan eten. Ideaal als lunch.
  • El Chato (Zona G): place to be voor de Bogotaanse hipsters. De service is wat traag, maar dat word je wel snel gewend in Colombia.
  • La Puerta Falsa (Centro): mini Colombiaans restaurant waar je goedkoop Tamales kunt eten, een lokaal rijstgerecht gekookt in bananenbladeren.

Bogotá Colombia Leo restaurantLeo

Ons hotel

Wij sliepen in Mika Suites in de Zona G. Een deftig hotel in een veilige, rustige buurt met vriendelijk personeel én dichtbij leuke restaurants en bars. De Zona Rosa (de uitgaansbuurt van Bogotá) ligt op een halfuurtje wandelen, Chapinero op een 10-tal minuten wandelafstand en het centrum bereik je vlot met de taxi in een klein halfuurtje.

Tips

  • Slapen doe je best in de meer noordelijke wijken zoals Chapinero, Zona G of Zona Rosa waar je als toerist veilig de straat op kan ’s nachts.
  • Bogotá is groot. Echt enorm groot. Met de taxi geraak je overal snel, en dat voor lage prijzen (gemiddeld kost een ritje 11.000 COP of zo’n 3 euro). Zomaar een taxi aanhouden op straat doe je wel beter niet. Wij kunnen Tappsi warm aanbevelen, een app waarmee je heel snel en makkelijk een officiële taxi in de buurt kan oproepen (en nadien beoordelen). Über bestaat er ook, alleen wordt het tot nu toe als illegaal beschouwd.
  • Wij kochten meteen een mobiele datakaart van Tigo zodat we de hele reis mobiel konden surfen zonder al te hoge kosten. Handig om ook apps als Tappsi vlot te kunnen gebruiken.

No Comments

    Leave a Reply