Guatapé Colombia
Colombia

Daguitstap naar Guatapé: alle tips

Wie even op adem wil komen na een paar dagen in het drukke Medellín, moet Guatapé beslist op de planning zetten. Op amper 2 uurtjes rijden van Medellín beland je hier in één van Colombia’s kleurrijkste dorpjes, midden op het Colombiaanse platteland. Bovendien vind je hier in de buurt ook La Piedra del Peñol, een massieve rotsblok die hoog boven het landschap uittorent en je na een stevige klim met een prachtig uitzicht op de streek beloont.

Colombia Guatapé

Hoe geraak je in Guatapé?

Vanuit de Terminal del Norte in Medellín vertrekken er iedere 20 minuten bussen naar Guatapé en El Peñol. Tickets kan je kopen bij loket 14 en 9. Op voorhand boeken was niet nodig toen wij er waren, je kan gewoon de eerstvolgende bus boeken aan het loket. Een enkele rit kostte ons 14.000 COP (prijs februari 2018). Spotgoedkoop dus voor een rit die zo’n 2 uur duurt. Je houdt eerst halte bij El Peñol waar je uit kan stappen als je La Piedra wil beklimmen. Daarna rijdt de bus verder naar Guatapé, zo’n 5 km verderop. Let op, als je afstapt bij El Peñol, moet je nadien een extra busticketje kopen of een taxi aanspreken om tot in Guatapé te geraken. Of je houdt net als ons één van de kleurrijk versierde tuktuks aan die je in volle vaart op je bestemming brengen, een belevenis op zich!

Je kan Guatapé bezoeken als daguitstap en de laatste bus terug naar Medellín nemen om 19u, of er blijven overnachten en het stadje op het gemak ontdekken.

5 leuke dingen om te doen in Guatapé

Een bezoek aan El Peñol mag wat ons betreft hoog op je to do list komen te staan als je hier in de regio bent. Na een pittige klim via 650 traptredes, word je beloond met een adembenemend 360° zicht op de omgeving: een natuurlijk patchwork deken met talloze meren en groene stukjes land tekent zich af tegen de rondomliggende bergen. Met een drankje erbij uit het restaurantje bovenop de top, ziet het er allemaal nog zoveel mooier uit.

Colombia La Piedra Guatapé El PeñolEl Peñol Guatapé ColombiaWie meer dan een woordje Spaans verstaat, vindt het net als ons zeker de moeite om één van de vele lancha’s in te stappen en je te laten rondvaren doorheen het gebied rondom Guatapé. Wat blijkt? Dit merengebied werd kunstmatig aangelegd en de helft van alle huizen langs het meer was eigendom van Pablo Escobar (ok, ik overdrijf maar het waren er écht veel) en andere, veel minder louche beroemdheden. Je vaart tot bij het oorspronkelijke dorp El Peñol dat volledig onder water werd gezet door de bouw van de stuwdam en hogerop een nieuwe locatie vond. Een groot kruis midden in het meer is de enige getuige van wat ooit een levendig dorpje moet zijn geweest.

In Colombia kan je écht lekker eten, dat konden we je hier al vertellen. In Guatapé moét je gewoon langsgaan bij Kushby by Sam, een Indisch restaurant waar eigenaar Sam je letterlijk met open armen en een brede glimlach ontvangt. Deze lieve man kan honderuit vertellen over zijn wereldavonturen en zijn levensvisie, en geeft je gegarandeerd goesting om zelf een restaurant in Colombia op te starten. Én lekker koken voor een redelijke prijs kan hij ook nog!

Uiteraard kom je naar Guatapé om de kleurrijke straten en huizen te zien. Je houdt je camera best bij de hand want echt om iedere hoek zit wel een ander instagram proof plekje of gebouw. Extra mooi wanneer het gouden uurtje haar intrede doet! Slenter rond bij valavond wanneer de meeste toeristen al huiswaarts zijn gekeerd, en beleef Guatapé op een heel andere manier samen met de lokale bevolking. Mis ook zeker de Plaza de Zocalos niet, waar de verfpotten precies geëplodeerd zijn. In de late namiddag is het er gezellig druk en zorgen straatartiesten voor lokaal entertainment. Wil je een foto zonder andere toeristen in de buurt? Ga er dan nog snel even ’s ochtends langs voor je weer richting Medellín vertrekt en ontdek hoe het ochtendlicht de kleuren van de gevels geleidelijk aan doet opleven.

Colombia Guatapé Na deze overdosis kleur ga je je spontaan beginnen af te vragen waarom wij in België onze huizen ook niet in vrolijke kleuren schilderen. Want wát een opkikker voor je humeur iedere dag! (ok, misschien niet voor deze kleine jongen…)

Colombia Guatapé

Restaurants & Hotels in Guatapé

  • Kushby by Sam: lekker en goedkoop Indisch, de gezonde versie, met de vriendelijkste eigenaar die wij tot nu toe al zijn tegengekomen
  • Zin in pizza? Dan raden we je aan om te reserveren bij Pizzeria di Luigi. Voor ons was er helaas geen plaats meer, dus zijn we even verderop bij Vecchio Forno G. gaan eten, maar dat was één van de grootste tegenvallers van de reis.
  • We sliepen in La Casona. Een zeer basic hostel , goed voor 1 nachtje. Het aantal hotels is beperkt in Guatapé en een topper als Oak Tree House is snel volgeboekt, zeker als je net als ons vaak last-minute beslissingen maakt.

Tips

  • Wij lieten onze backpacks achter in het hostel in Medellín en namen enkel het hoognodige mee voor een dag en nacht in Guatapé. Handig als je net zoals ons soms dag per dag bekijkt wat je wil doen.
  • Kies je voor een overnachting in Guatapé, dan kan je je ticket voor de terugreis pas de dag zelf kopen.

No Comments

    Leave a Reply