Colombia Medellin Comuna 13
Colombia

Reistips voor het verrassende Medellín

Wie Medellín op zijn of haar reisroute doorheen Colombia zet, zal het zich niet beklagen. Deze stad leeft op na jaren van geweld en zal je zeker niet onberoerd laten. Hoewel het zeker nog te kampen heeft met maatschappelijke problemen, mag Medellín absoluut niet ontbreken op je reisplanning. Je kijkt je ogen uit, en wie z’n tijd neemt om de stad te leren kennen, ontdekt al gauw waarom Medellín tegenwoordig de hipste stad van Zuid-Amerika is. Onze aanraders lees je hieronder.

Ontdek Medellín met Real City Tours

Toegegeven, het is even wennen aan Medellín. Het centrum is verre van mooi, het is er een drukte van jewelste met al die toeterende auto’s, straatverkopers, zwervers en andere ongewone figuren. Geen paniek dus als je er net als ons niet meteen wild van bent in het begin. Om Medellín te leren appreciëren heb je context nodig. Wij boekten een free walking tour bij Real City Tours en dat bleek écht de moeite te zijn. Je krijgt zowel het mooie als lelijke van de stad te zien, hoort de verhalen over de drugskartels en het geweld, maar ziet en hoort ook hoe Medellín zichzelf opnieuw uitvond na die zwarte periode en hoe trots de inwoners zijn dat het eindelijk weer de goede richting uit gaat. Hoedje af voor onze enthousiaste gids Julio, die ons 3u lang geboeid deed luisteren naar zijn verhalen over de stad en haar Paisas (naam voor de inwoners).

Colombia Medellin Colombia Medellin

Slaap in het hippe Poblado

Het centrum is ‘s avonds niet de meest veilige buurt om rond te wandelen, dus kiezen vele toeristen voor het zuidelijkere gelegen Poblado als uitvalsbasis om Medellín te verkennen. Rondom Parque Lleras zitten een boel foute clubs, maar daarachter kom je terecht in straatjes vol hippe restaurants, shops en bars. Vanuit Poblado sta je in no time in het centrum via de moderne metro.

Bezoek Comuna 13

Ooit de gevaarlijkste wijk van Medellín, nu ongetwijfeld de meest kleurrijke en levendige en een bezoekje meer dan waard. Wij bezochten de buurt met Zippy Tours, een gratis tour waar je op het einde een fooi naar keuze betaald. Op klaarlichte dag loopt er zoveel volk rond dat je het eigenlijk ook op jezelf zou kunnen doen, alleen mis je dan de context. De groep was jammergenoeg gigantisch (wij deden de tour op zondagmiddag, dan is het extra druk) en het was nogal chaotisch georganiseerd, maar uiteindelijk wel heel interessant en onze gids David was een enthousiaste verteller. De gidsen komen allemaal uit de wijk zelf en hebben het geweld dus first hand meegemaakt, wat de verhalen des te pakkender maakt. Houd je camera zeker bij de hand want om iedere hoek staat je wel een nieuw graffiti kunstwerk te wachten. De tour duurt al snel zo’n 4u, en wij kregen bij de Spaanstalige groep op het einde nog een mini salsales er bovenop.
Reserveer je plaatsje via de site van Zippy Tours.

Colombia Medellin Comuna 13Colombia Medellin Comuna 13Colombia Medellin Comuna 13 Colombia Medellin Comuna 13

Interessante musea in Medellín

In het centrum vind je Museo de Antioquia, waar heel wat werk van Botero te zien is (die we ook al in Bogotá te zien kregen). Ook het centrale plein voor het museum staat vol met beeldhouwwerken van de Colombiaanse kunstenaar. Voor wie een woordje Spaans kan, is het Museo Casa de la Memoria een aanrader. Hier kom je meer te weten over het geweld dat Medellín in zijn greep hield in de jaren 80 en 90. Je moet wat door de chaos heenkijken, maar sommige ruimtes zijn erg indrukwekkend. De foto’s van verdwenen of vermoorde mensen bijvoorbeeld, is in z’n soberheid enorm aangrijpend.

Colombia Medellin Botero Antioquia

Restauranttips voor Medellín

  • Malevo: Klein Argentijns restaurant met heerlijke gerechten op de kaart en een gezellige sfeer. Aanrader! Reserveren is handig want het loopt snel vol.
  • El Cielo: één van de beste restaurants van Colombia, ook te vinden in Bogotá. Hier eten is een fantastische ervaring voor al je zintuigen. De gerechten zijn origineel en lekker, en telkens een belevenis op zich. Je betaalt ongeveer 70 euro voor 11 gangen, helemaal z’n geld waard.
  • Chef: een burgerrestaurant in de Poblado-wijk, ideaal voor wie goedkoop en lekker wil eten. Het is er druk, maar de tafeltjes worden snel gewisseld waardoor je niet zo heel lang hoeft te wachten.
  • Pezetariana: een betaalbare keten waar je o.a. sushi bowls kunt eten. Gezond en lekker.
  • Versailles: een restaurant in het centrum met de typische Colombiaanse kitsch als decor waar je terecht kan voor lekkere empanadas. Ideaal voor een snelle hap.

Colombia Medellin El Cielo restaurant

El Cielo

Ons hotel

We sliepen in het redelijk nieuwe Rango Hostel in de Poblado-wijk, een hostel met hoog hipstergehalte. Je vindt er dorms, maar ook enkele privékamers. De dubbele kamer is top en heeft een mooi uitzicht op het achterliggende park. We sliepen ook een nacht in de twin room, die ons minder beviel: door z’n ligging aan de gang waar iedereen passeert en het onderliggende restaurant slaap je hier een pak minder rustig.

Praktische tips

  • De Pablo Escobar tours floreren volop na het succes van de Netflix-serie Narcos, maar wees je ervan bewust dat zowat 90% van de Colombianen razend is op de man die hun internationale reputatie naar de vaantjes hielp. Met een T-shirt van El Patrón rondlopen, zal je bepaald niet popoulair maken bij de meeste locals, en al zeker niet hier in Medellín.
  • Medellín ligt in een vallei waardoor het weer heel snel kan omslaan. Wees voorbereid op een hevige plensbui, ook al staat de zon ’s ochtends stralend aan een blauwe hemel.
  • Taxi’s zijn hier opnieuw spotgoedkoop en kan je veilig aanhouden op straat.

No Comments

    Leave a Reply