Colombia Paso del Mango La Bonita
Colombia

Relaxen in Paso del Mango bij Minca, Colombia

Colombia is een heel divers land. Na het binnenland met z’n groene regenwouden en milde temperaturen, beland je aan de Caraïbische kusten in het noorden in tropische temperaturen. Op slechts enkele kilometers van het broeiend hete Santa Marta ligt de Sierra Nevada, het hoogste kustgebergte ter wereld en thuisland van de oorspronkelijke Tayrona beschaving. Met de besneeuwde bergtoppen van Colón en Bolivar op de achtergrond, is dit de perfecte zijsprong voor wie houdt van lekker luieren in hangmatten na een frisse duik in een nabijgelegen waterval.

Hoe kom je in Paso del Mango?

Wij vlogen vanuit Medellín in een uurtje met Vivacolombia naar Santa Marta, één van de grotere steden aan de kust in het noorden van Colombia. Van daaruit kan je meteen de taxi in richting Minca of, net als ons, richting Bonda. Na een goeie drie kwartier rijden stap je af voor het politiebureau, waar motortaxi’s je staan op te wachten. Enkele lokale jongens brengen je achterop de motor de bergen van de Sierra Nevada in langs een hobbelige weg omhoog. De rit duurt zo’n halfuur, waarna je ongelofelijk blij bent om in een zachte hangmat te ploffen.

Wandelen in een oase van groen

Ook voor wie het iets actiever mag zijn, heeft Paso del Mango zeker genoeg te bieden. Er zijn verschillende wandelingen – zowel korte als lange – te doen in buurt die je naar mooie plekjes brengen, vaak met een waterval zoals bij Pozo del Amor waar je meteen ook een verkoelende duik kan nemen. Een aanrader is ook de klim naar de Mirador de Santa Marta, waarvan het pad start achter Finca Carpe Diem. Na een uur pittig stijgen, word je bovenaan beloond met een zicht op de groene omgeving en nabijgelegen kust. We raden je aan om rond 16u te vertrekken wanneer het niet meer te heet is, om de zonsondergang vanop de top van de berg mee te maken. Neem een drankje mee en aanschouw hoe de lucht roze en oranje kleurt voor je ogen. En vergeet dan ook zeker je zaklamp niet voor de afdaling terug.

Colombia paso del mango sunset

Bezoek aan de cacao boerderij en bijenkasten

Even verderop de hoofdweg naar boven kom je uit bij een lokale cacao boerderij. De vriendelijke eigenaars geven je er voor een klein bedrag een rondleiding doorheen het hele proces van chocolade maken. Van de zaadjes tot de lat chocolade die je na afloop kan kopen (allemaal bio en handgemaakt): je ziet en proeft het allemaal. Bovendien ga je ook zelf aan de slag om de bonen tot chocolade om te toveren, en krijg je met een deel van je eigenbereide chocoladepasta een verfrissende facial. Wij vonden de rondleiding één van de leukste activiteiten die we gedaan hebben op reis, en vonden het heel interessant om te zien hoe de cacaoteelt in z’n werk gaat bij een kleinschalige boerderij. (De rondleiding wordt enkel in het Spaans gegeven)

Colombia paso del mango cacao farm Colombia paso del mango cacao farm

Een andere leuke activiteit is een bezoekje aan de bijenkasten van de nabijgelegen boerderij van Finca Carpe Diem. Je krijgt een imkerpak aangehesen om tot bij de bijenkasten te geraken, waar je uitleg krijgt over het proces om honing te maken. Puffen en zweten in zo’n warm pak met bijen die je rond de oren zwermen, maar wel de moeite waard. Nadien maak je met honing nog een zeepje dat je meekrijgt naar huis. (Opnieuw enkel in het Spaans)

Colombia paso del mango bijenkasten

Onze slaapplaatsen in Paso del Mango

We verbleven 2 nachten in Finca Carpe Diem, een hostel uitgebaat door Belgen met gedeelde slaapruimtes en mooie privé-hutjes rondom het zwembad. Aangezien er niets in de buurt is, ben je wel wat verplicht om iedere dag in het bijhorende restaurant te eten. Na een tijdje stak dit voor ons wel tegen, ook al omdat het eten er duur is en niet altijd even lekker. Voor de filet mignon met handgemaakte frietjes daarentegen zouden we met plezier teruggaan. Hoewel Finca Carpe Diem goede kritieken krijgt online, waren wij minder enthousiast. Alles is op zich in orde, maar het mist iets persoonlijks waardoor wij niet het gevoel kregen echt op onze plaats te zitten tussen alle andere backpackers. ’s Avonds zitten de meesten ook gewoon op hun gsm te tokkelen aangezien dit de enige plaats met (slechte) wifi in de buurt is.

Colombia Paso del mango rondreis

Voor onze derde nacht verhuisden we naar Casa La Bonita, aan de overkant van de rivier. Je geraakt er enkel via een hangkarretje waarmee je jezelf de rivier over hijst. Voor ons was dit een beetje thuiskomen. Je wordt er met open armen ontvangen in de kleine B&B van Gloria, een echte Colombiaanse mama die je in de watten legt met haar lekkere (bio) kookkunsten en haar rechterhand Benjamin. Het domein is mooi onderhouden en een echte oase van rust. ’s Avonds nam ze ons mee naar het verderopgelegen café van haar al even sympathieke broer, die zijn bar zelf ineengetimmerd heeft met een allegaartje aan materiaal. Een toplocatie om authentiek te overnachten!

Extra tips

  • Breng voldoende cash mee want je kan hier niet met de kaart betalen (enkel bij Carpe Diem kan dit wel)
  • Het bereik in de bergen is nogal slecht, wat je volgende bestemming plannen niet erg makkelijk maakt. Handig dus om je volgende stappen op voorhand dus al wat vast te leggen als je weinig tijd hebt.
  • Minca ligt aan de andere kant van de berg waar Paso del Mango ligt, maar je kan niet zomaar van het ene plaatsje naar het andere gaan. Check dus goed de locatie van je hostel of B&B om zeker te zijn dat je op de plek zit waar je naartoe wil.
  • Paso del Mango is een afgelegen locatie zonder winkels of restaurants in de buurt. Handig dus om op voorhand een kleine voorraad snacks in te slaan om een middaghongertje te stillen bijvoorbeeld. Net tegenover het politiestation in Bonda is een kleine buurtwinkel waar je je zakken nog kan aanvullen.

No Comments

    Leave a Reply