Colombia Mompóx suitcase souvenirs
Colombia

Terugreizen in de tijd in Mompóx

Midden in de Colombiaanse wetlands in het noorden ligt het slaperige stadje Mompóx. Deze koloniale parel aan de Magdalena rivier lijkt zo uit een roman van Gabriel García Márquez te komen. Hier geraken is niet zo evident met het openbaar vervoer, maar de omweg dubbel en dik waard!

Colombia Mompóx suitcase souvenirs

Na een bumpy ride van zo’n 6 uur vanuit Santa Marta in een veel te kleine, volgepropte shuttle bus komen we aan in Mompóx (of ook wel Mompós geschreven). Het is meteen wennen aan de verzengende hitte waar de stad overdag onder kreunt, maar we vallen meteen als een blok voor de charme van dit stadje waar de tijd is blijven stilstaan. Op het pleintje nabij ons hotel zitten enkele Colombiaanse oudjes gezapig te schaken in de schaduw van een boom. Kinderen spelen langs de oevers van de rivier terwijl hun moeders er de was doen. Je merkt meteen: hier heerst een ander tempo. Wanneer de zon zakt en de temperatuur enkele graden daalt, komt Mompóx tot leven. Op de pleinen en langs de rivierpromenade verzamelen de Mompósinos voor een biertje en keuvelen gezellig door tot ver na middernacht.

Colombia Mompóx

Toegegeven, heel erg veel valt er niet te beleven, maar in 40° graden heb je ook niet veel behoefte om erg actief te zijn. Je komt echt naar hier om een stukje authentiek Colombia te ontdekken waar nog amper toeristen komen en de koloniale bouwstijl z’n glorie nog niet verloren heeft. Wedden dat je terugkeren naar de moderne wereld nog even zult willen uitstellen?

Koloniale pracht en praal

Met je camera door Mompóx wandelen levert mooie plaatjes op om iedere hoek. Ook al is het centrum amper een scheet groot, je vindt hier maar liefst vijf kerken, de ene nog mooier dan de andere. ’s Ochtends en ’s avonds laat is het gezellig kuieren op de promenade langs de statige geelgekleurde gebouwen met zicht op de Magdalena rivier.

Colombia Mompóx suitcase souvenirs Colombia Mompóx suitcase souvenirs

Colombia mompox suitcase souvenirs

Boottocht op de río Magdalena

Vanuit Mompóx kan je de omliggende regio verkennen via een georganiseerde boottocht (te regelen via je slaapplaats). Die duurde voor ons iets te lang, maar uiteindelijk waren we toch blij op de boot gestapt te zijn. In de droge periode is het aantal dieren dat je tegenkomt eerder beperkt, maar de slome leguanen of enkele slangen die je te zien krijgt, maken het wel de moeite waard. Langs de oevers krijg je ook een kijk op het lokale leven van de bewoners in buurt. Kinderen ravotten er in de rivier en mannen drijven het vee bijeen terwijl je voorbij vaart. Met de zonsondergang als achtergrond en een zwerm vleermuizen die minutenlang langs de boot zoeft, zet je de terugweg naar Mompóx in. Bij aankomst torenen de kerken mooi uit boven het stadje, een zicht waar de kolonisten zovele eeuwen geleden ook van onder de indruk moeten zijn geweest.

Restaurants in Mompóx

Eén van de mooiste, en meteen ook drukste restaurants is El Fuerte. Op de prachtige patio achteraan is het puur genieten van de zwoele avond. De wachttijden kunnen fel oplopen, net zoals overal in Colombia trouwens, maar de op hout gebakken pizza’s die we geserveerd kregen, waren wel echt het wachten waard.

Ons hotel

Vele hotels in Mompóx zijn nog restanten van oude koloniale huizen. Wij sliepen in Bioma, een prachtig gerestaureerd gebouw pal in het centrum met verfrissend zwembad (en geloof me, je hebt het nodig hier) en supervriendelijk personeel. Er is ook een mooi dakterras met jacuzzi van waar je zicht hebt op het stadje. Aanrader!

Hoe geraak je in Mompóx?

Vanuit Santa Marta kan je een collectivo shuttle regelen via Toto Express (+57 310 707 0838 of totoexpress2@hotmail.com, enkel Spaans) die je rechtstreeks naar Mompóx brengt. Je wordt om 3u ’s nachts (ja, dat lees je goed) of 1u ’s middags opgepikt om zo’n 6 uur later aan te komen op je bestemming. Comfortabel is het niet om als grote Europeanen in zo’n mini-bus tussen een tiental Colombianen gepropt te worden. Je zult ook versteld staan van de hoeveelheid bagage die in en op de minibus geraakt, maar hé, zo’n ervaring maakt deel uit van de charmes van het reizen, toch? En de deur-tot-deur service is toch ook wel erg handig. Nadien kan je in een comfortabelere bus van Unitransco in 6 uur richting Cartagena doorreizen. Tickets online te boeken of via de kleine busterminal in Carrera 3 con Calle 14.

No Comments

    Leave a Reply