Colombia

Tips voor het mooie Cartagena

Cartagena de Indias… De naam alleen al wekt mythische verwachtingen op. Hoewel deze stad met z’n Caribische vibes toch wel wat onder de voet gelopen wordt door toeristen, blijft het wel een absolute must do tijdens je reis doorheen Colombia. Verdwalen tussen een doolhof van kleurrijke straatjes, de laid-back sfeer en de overvloed aan heerlijke restaurantjes maken van Cartagena een stad waar je zo verliefd op zal worden.

Is Cartagena niet te toeristisch?

Zonder doekjes erom te winden: Cartagena is zonder twijfel de meest toeristische plaats die we tegenkwamen op onze backpacktrip. Geen wonder, aangezien dit deel van Colombia al langer (voornamelijk Amerikaanse) toeristen over de vloer krijgt dan het nog authentiekere binnenland. Op onze eerste dag maakten we de fout om te starten met een bezoek aan het centrale Plaza Santo Domingo waar het wemelde van opdringerige straatverkopers en foute toeristen die net door een cruiseschip waren gedropt. The horror, the horror. Maar er is een reden natuurlijk waarom zoveel mensen Cartagena bezoeken: de stad is de onbetwiste koningin van de Caribische kust, een stad uit de legendes met goed bewaarde gebouwen die getuigen van een rijke koloniale geschiedenis. Cartagena is een explosie van kleur, met prachtige huizen met balconnetjes vol bougainville, en statige kerken die uittorenen boven de vele gezellige pleintjes. Ronddwalen doorheen de verschillende wijken is super, want om iedere hoek valt wel iets te zien. Kijk verder dan het toeristische kantje van Cartagena, en je zult  gegarandeerd in de ban raken van deze overweldigend mooie stad.

Suitcase Souvenirs Colombia CartagenaWat valt er te beleven?

Twee tot drie nachten volstaan zeker om Cartagena te ontdekken. Alles bevindt zich namelijk op wandelafstand. En laat ronddwalen in de vele steegjes en straten nu net zijn wat je moet doen hier. Om iedere hoek valt wel iets nieuws te zien of te beleven, zowel overdag als ’s nachts. Laat je verrassen door de sensuele Caribische atmosfeer die hier hangt, om op tijd en stond de hitte te ontvluchten in één van de vele gezellige bars en restaurants.

San Diego en het oude centrum

Cartagena rijgt de kleurrijke gebouwen en gezellige pleintjes aaneen. De beste manier om de San Diego wijk en het oude centrum van de stad te verkennen, is jezelf gewoon laten verdwalen in de fotogenieke straten.

Suitcase Souvenirs Colombia Cartagena

Getsemaní 

Buiten de omwalling van de oude stad ligt Getsemaní, het minder toeristische gedeelte van Cartagena. Het is een up and coming alternatievere wijk waar veel hostels en bars recent het levenslicht zagen. De straten liggen er minder perfect bij dan in het oude centrum, maar laat net dat de charme zijn van Getsemaní. Bovendien maakten straatartiesten er dankbaar gebruik van de vervallen muren om er hun beste graffitikunsten op los te laten.

Suitcase Souvenirs Colombia Cartagena Suitcase Souvenirs Colombia Cartagena

Zonsondergang op de oude omwalling

Het oude centrum van Cartagena is nog steeds ommuurd door de eeuwenoude omwalling. Aan de kant waar de stad uitkijkt op de Caribische zee, is het heerlijk wandelen ’s avonds wanneer de zon ondergaat. Toegegeven, veel mensen zullen net hetzelfde denken dus verwacht je wel aan enige drukte. Maar er heerst een gezellige sfeer en wanneer de zon achter de horizon verdwijnt, klinkt een algemene vreugdekreet over de wallen: het (koelere) nachtleven kan beginnen!

Suitcase Souvenirs Colombia Cartagena

Bazuro markt

Cartagena heeft ook een markt even buiten het centrum waar je met een taxi naar toe kan: Bazuro. Verwacht je echter niet aan een gezellige, idyllische markt zoals je die in vele andere Zuid-Amerikaanse steden aantreft. De Bazuro markt is vuil, het stinkt er, het eten is er verre van hygiënisch en het geheel is in al z’n drukte overweldigend. Geen bestemming waar toeristen naar toe gaan dus, wat het dan weer wel heel authentiek maakt. Je wordt er als toerist fel bekeken, maar overdag is het zeker ok om hier rond te lopen. Met de normale oplettendheid die je overal aan de dag moet leggen uiteraard. (Wij namen bijvoorbeeld niets waardevols mee uitgezonderd onze camera zodat we ons gewoon geen zorgen hoefden te maken). Bazuro is iets voor wie ervan houdt om eens iets atypisch te doen, of wil zien hoe het lokale leven er echt aan toe gaat.

Suitcase Souvenirs Colombia Cartagena Suitcase Souvenirs Colombia Cartagena

Caribische avonden

Cartagena is een stad die bruist, ook ’s nachts. In Getsemaní kan je terecht in gezellige bars, of op het pleintje voor de Iglesia de la Santísima Trinidad. Wij gingen ook iets drinken in Havana Club, een salsa club waar er live muziek gespeeld wordt. Je moet wel betalen om binnen te gaan (30.000 pesos), en de gezelligheid is volgens ons ook wel afhankelijk van welke band er die avond optreedt en het type publiek. Maar toen wij er waren, hing er een leuke sfeer, en was het tof om te zien hoe iedereen meedanst op de muziek. Je kan perfect aan de toog een drankje bestellen en je ogen uitkijken als je je niet op de dansvloer durft wagen.

Restaurants in Cartagena

 • Carmen: één van de beste restaurants van Colombia, ook te vinden in Medellín. Leuke ervaring om hier te komen lunchen of dineren, al merk je duidelijk dat het sterk op de welgesteldere toeristen gericht is. Prijs-kwaliteit blijft El Cielo in Medellín een betere keuze als je moet kiezen.
 • La Laguna Azúl: Heerlijke ceviche in een mini-restaurant in een winkelcentrum in Getsemaní. Niet toeristisch, goedkoop en zonder twijfel de beste ceviche van de stad!
 • Alquimico: Hippe cocktailbar waar je van ‘zien en gezien worden’ doet.
 • La Cocina de Pepina: Lokaal, klein restaurant in Getsemaní. Simpele maar heel lekkere Caribische keuken. Reserveren is de boodschap, of bereid zijn om even te wachten.
 • Solar: Belgische bar op Plaza de la Santísima Trinidad waar het ‘s avonds gezellig druk wordt en straatartiesten hun kansen wagen.
 • La Mulata: Lekkere Caribische keuken in het centrum, ideaal voor lunch. Het kan er wel snel druk worden.
 • Moshi: Japans-Colombiaanse fusion kitchen, van dezelfde eigenaars als Carmen en te vinden in hetzelfde gebouw als Carmen. Lekker zonder meer.
 • Alma: Restaurant in het centrum, heel lekker en vooral een schitterend mooie locatie.

Onze hotels in Cartagena

 • San Pedro: Prachtig Boutique hotel in het oude centrum waar je echt in de watten gelegd wordt. Met een gratis voet- en handmassage en lekker verfrissend drankje als welkomstgeschenk, een ontbijt om U tegen te zeggen en schitterende koloniale stijl is dit een absolute aanrader voor een verblijf in Cartagena.
 • Casa Pizarro: We sliepen ook nog 2 nachten in dit hippe hotel in Getsemaní. Mooi, maar de kamers zijn redelijk basic. De kamers op de benedenverdieping liggen ook vlak aan het kleine zwembad waar iedereen constant passeert. Vraag dus net als ons om toch eerder op een hogere verdieping te slapen indien mogelijk.

Suitcase Souvenirs Colombia Cartagena

Wat je niet moet doen in Cartagena

Het Maritiem Museum. Meest chaotische museum waar we al zijn binnengestapt. De teksten zijn eindeloos lang (alles in het Spaans) en er zit geen goede structuur in waardoor je het na een tijdje echt met plezier voor bekeken houdt. Bovendien zijn we hier het meest van al op onze reis lek gestoken geweest door muggen, god weet waarom ze dit museum zo fijn vinden.

Barú. Net voor we naar Cartagena kwamen, wilden we graag nog wat relaxen op een Caraïbisch eiland. Veel getwijfel over de Islas Rosarias, die toch wel heel toeristisch leken en moeilijk uitkwamen qua timing, dus zijn we uiteindelijk voor Barú gegaan. Slechtste beslissing van deze reis. Op en top toeristisch, zo mooi vonden we het niet, en het (veel te dure) hotel waar we verbleven was z’n geld niet waard. Maar daar schrijven we wel nog eens een aparte blogpost over.

Bocagrande. Dit is het moderne gedeelte van Cartagena. Lees: hoge skyscrapers en zielloze straten waar voor toeristen weinig te zien valt. Het uitzicht vanop het strand op Cartagena is wel mooi, maar om enkel en alleen daarvoor naar hier te komen…

Ontdek ook onze andere artikels over Colombia:

No Comments

  Leave a Reply