Suitcase Souvenirs japan
Japan

Een eerste kennismaking: rondreis Japan in 2 weken

Japan stond al langer dan lang bovenaan onze travel wishlist dus was de keuze snel gemaakt toen we 2 weken vakantie konden nemen. Een reisroute kiezen bleek minder eenvoudig: Japan is best wel groot en heeft heel wat moois te bieden. Argh, keuzestress! Uiteindelijk hakken we de knoop door: we gaan voor een stevige portie cultuur in het overweldigende Tokyo, intrigerende tempels en tradities in Kyoto, daguitstappen naar Nikko en Nara, en wisselen af met een adempauze weg van het gehaast leven in Takayama en Kamikochi. En dan blijft er nog meer dan genoeg over voor een volgende keer!

Kan je Japan doen in twee weken?

Twee weken is perfect voor een eerste kennismaking met het land van de rijzende zon. Je zou ook Osaka, Hiroshima, of Mount Fuji kunnen toevoegen aan de route, maar wij kozen er bewust voor om ons schema niet té vol te proppen. De afstanden zijn toch niet te onderschatten, ook al is het openbaar vervoer fantastisch goed geregeld. Bovendien kregen we te maken met een tyfoon – de ergste in 25 jaar zo bleek – waardoor we ons reisschema sowieso wat moesten omgooien om uit het oog van de storm te blijven. Zo moesten we jammer genoeg Koyasan laten vallen, die zetten we dus zeker op het lijstje voor een volgende keer. Kan je je langer vrij maken dan 2 weken? Gewoon doen. Je zult je niet vervelen, beloofd.

Wij vlogen met ANA (AllNippon Airways) vanuit Brussel rechtstreeks naar Tokyo en terug. Terugvliegen vanaf Osaka kan ook een optie zijn voor jouw reisroute, al dan niet met overstap in Amsterdam of Parijs.

De beste reistijd voor Japan

Wij bezochten Japan in september en hadden redelijk geluk met het weer, op die ene tyfoon na die onze reisplanning in de war stuurde. Een regenbui of passerende tropische storm is namelijk niet zo ongewoon voor deze periode van het jaar. Algemeen zouden we aanraden om de zomermaanden te vermijden want dan is het tropisch warm, de onaangename versie ervan. De lente en herfst zijn de meest ideale seizoenen, niet enkel qua temperatuur maar ook omdat de natuur zich dan van haar mooiste kant laat zien. In mei heb je de bekende bloeiende bloesems die hordes toeristen naar de omgeving van Kyoto lokt, waardoor hotels en treinen sneller op voorhand gereserveerd moeten worden. Het najaar serveert dan weer allemaal herfstkleuren voor perfecte foto’s en is een iets rustigere, aangename periode om door Japan te reizen. 

Rondreizen in Japan

Het openbaar vervoer in Japan is in één woord fantastisch. Treinen en bussen rijden stipt op tijd, aansluitingen neem je zonder moeite en alles staat netjes aangeduid in het Engels. Enkele handige apps helpen je bovendien makkelijk je route uitstippelen (meer daarover in een volgende blogpost). Van de hoffelijke Japanse gewoontes (netjes in de rij staan voor de trein of bus, geen gedrum om als eerste een plaatsje te veroveren) kunnen wij – in vergelijking blijkt toch wel onbeschoftere – Westerlingen bovendien nog iets leren. Ben je van plan om veel met de trein te reizen? Dan is de JR Railpass een aanrader om geld en tijd te besparen. Onze route kort samengevat:

  • Tokyo: 4 volle dagen + 1 daguitstap naar Nikko
  • Kyoto: 4 volle dagen, inclusief uitstap naar Nara
  • Takayama: 2 dagen, inclusief rit naar Shinhotaka
  • Kamikochi: 1 dag hike
  • Tokyo: 1,5 dagen als afsluiter

Alle extremen in Tokyo

Hoofdstad Tokyo mag uiteraard niet ontbreken op je reisroute. Wij moesten onze vooroordelen snel inruilen voor een prille verliefdheid op deze diverse stad. Overweldigend drukke neon-verlichte wijken en opvallend geklede jongeren in hippe buurten gaan hier hand in hand met het intrigerende oude Japan waar tradities sterk in ere worden gehouden. Er valt zoveel te zien en doen, dat je hier makkelijk een vakantie op zich kan spenderen. Ga shoppen in Harajuku of Omotesando, bezoek de prachtige Zen-tuin van het Nezu museum of woon een traditionele trouwceremonie bij in de buurt van Meiji Shrine. Tokyo zal je om iedere hoek weten te verrassen. Dompel jezelf onder in crazy Tokyo met deze tips voor de tofste wijken en restaurants.

Nationaal Park Nikko

Een twee uur durende treinrit brengt je van Tokyo naar hetmooie Nikko National Park. Hier verdwaal je tussen indrukwekkende tempelsmiddenin de bossen, of wandel je langs de rivier waar Jizo standbeelden aleeuwenlang staan te waken. Ideaal om een dagje te ontsnappen aan het drukkestadsleven in Tokyo! Meer over Nikko lees je hier.

Jizo standbeeld in Nikko

Traditioneel Kyoto

De oude hoofdstad van Japan ademt één en al geschiedenis uit. Huur een fiets en verken het groene Arashiyama in het westen of breng een bezoek aan de iconische rode poortjes van Fushimi-Inari in het zuiden. En als je de vele tempels die Kyoto rijk is even beu bent, kan je altijd neerstrijken in één van de vele uitstekende restaurants of een saké-tasting doen. Genoeg te doen!

De Gouden Tempel in Kyoto
Het Bamboo bos in Arashiyama

Mysterieus mooi Nara

Als je in Kyoto bent, is een uitstap naar het nabijgelegen Nara een absolute must do. Tussen semi-wilde hertjes wandel je hier de mooiste tempels binnen. Mis de gigantische Buddha in Todai-ji of de lampionnentempel Kasuga Taisha zeker niet. Hoe je in Nara komt en wat er te zien valt, hebben we handig voor je samengevat.

Todai-ji
Nara

Oude Japanse charme in Takayama

Takayama ligt middenin de bergachtige Hida regio en vormt de ideale toegangspoort tot de Japanse Alpen. Het oude centrum van Takayama is één van de weinige in Japan die zo goed bewaard is gebleven. Bovendien vind je er ook het Hida Folk Village, waar eeuwenoude huizen uit de regio werden samengebracht en je uitleg over het traditionele Japanse leven krijgt. Word wegwijs in Takayama met deze tips.

Hida Folk Village in Takayama

Natuurpracht in Kamikochi

Ons Japans berghotel in de buurt van de Shinotaka Ropeway vormde de perfecte uitvalsbasis voor een pittige dagtocht tot in het mooie Kamikochi. Na een stevige afdaling met onverwacht klauterwerk door stormschade, was een duik in de privé-onsen van het hotel absoluut de hemel op aarde. Waarom een bergwandeling naar Kamikochi de moeite is, ontdek je in deze blogpost.

Uitzicht vanop het bovenste station van de Shin-hotaka Ropeway
Kamikochi

Er valt eindeloos veel te vertellen over het intrigerende Japan, dus check ook zeker deze artikels:

No Comments

    Leave a Reply