Suitcase souvenirs japan alps shino-taka
Japan

De Japanse Alpen: van Shin-hotaka naar Kamikochi

De échte Japanse Alpen vind je op een uurtje rijden vanuit Takayama, met als hoofdattractie de groengrijze pieken rond Kamikochi. Wij kozen voor een overnachting nabij de Shin-hotaka kabelbaan om vandaaruit richting Kamikochi te wandelen. Bereid je voor op prachtige natuur en mooie uitzichten (als de wolken meewerken) waar je helemaal zen van wordt!

Suitcase souvenirs japan alpen
Zicht van op de top

Hoe geraak je er?

Met de bus naar Hirayu Onsen 

Centraal punt is Hirayu Onsen, van waar verschillende busconnecties toekomen en vertrekken. Het is één van de bekendere dorpjes waar je tal van kleine hotels met warmwaterbronnen kan vinden. Zelfs als je gewoon wacht op de bus zonder overnachting in de buurt, kan je in sommige hotels terecht voor een verkwikkend voetenbad na een lange wandeling. De bus nemen in Japan is trouwens heel eenvoudig. Iedere plaats heeft een nummer en wordt omgeroepen wanneer die stop aan de beurt is. Kondig via de belknop aan dat je er de volgende halte af wil, zoniet rijdt de buschauffeur rustig verder. De bussen rijden ook netjes op tijd, dus stem je vertrek gerust af op het uurschema dat je in de grotere busstations kan oppikken.

Als je vanuit Takayama naar Hirayu Onsen reist, heb je vandaaruit twee opties: linksaf kan je richting de Shin-hotaka kabelbaan en rechtsaf ga je naar Kamikochi. Vanuit Kamikochi kan je tal van vlakke of stevigere bergwandelingen maken, maar wij kozen ervoor om twee vliegen in één klap te slaan met een wandelroute die je niet zo vaak vermeld ziet staan in de gidsen of online.

Shin-hotaka

Kies een hotel tussen Hirayu en Shin-hotaka (over ons hotel lees je hieronder meer) en vertrek ’s ochtends vroeg naar de kabelbaan. Pak de bus of met wat geluk kan je gratis vervoer regelen in je hotel. Probeer één van de eerste gondelritjes naar boven te nemen en geniet daar van het mooie uitzicht. Controleer altijd op voorhand het weerbericht want het kan hier flink wisselvallig zijn en de kabelbaan sluit bij te veel wind.

Bergwandelen naar Kamikochi

Vanuit het Shin-hotaka bergstation zet je de wandeling in naar de hogerop gelegen berghut op de bergkam. Deze steile klim duurt zo’n 1 tot 1,5 uur en brengt je tot een hoogte van 2.500 meter. Met een blauwe lucht kan je van hier al Kamikochi aan de andere kant van de berg zien liggen. Als je mooi weer hebt, volg dan niet direct het pad naar Kamikochi, maar ga eerst een stukje links de berg op richting Nishi-Hotaka. Hier kan je genieten van een panoramisch uitzicht over de verschillende valleien en bergtoppen.

Het wandelpad van de Nishiho Sanso berghut naar Kamikochi is een 2,5 uur durende aanval op je beenspieren: het enige wat je doet is dalen, trapjes af, en verder dalen. Maar je wandelt wel constant door prachtig groene natuur. Wij zijn trouwens op de hele wandeling geen enkele andere ziel tegengekomen. Op het einde zie je eindelijk terug de eerste tekenen van leven in Kamikochi en dan sta je – lichtjes uitgeput – aan de helderblauwe rivier in het dal. Een twintigtal minuten noordwaarts ligt de Kappa-brug, het epicentrum van deze vallei. Na het eten van een lokale aardappelkroket of bun kan je nog 2 kilometer verder wandelen naar de Myoijin pond, een mooie wandeling tussen rivieren met koi-karpers en bossen. Met een goede basisconditie is de totale wandeling de ideale oplossing om twee hoogtepunten van dit bergmassief te zien zonder veel andere toeristen tegen te komen.

Doe je de wandeltocht van Shin-hotaka tot in Kamikochi, dan doe je er zo’n 3,5 à 4u over. Combineer je het met de wandeling naar Myoijin, dan ben je in totaal zo’n 5 à 6 uur kwijt. Het eerste deel van de hike is niet aan te raden als je geen enkele ervaring hebt met wandelen, maar in Kamikochi is alles vlak en dus goed te doen.

Praktische tips

  • Weet dat de laatste bus vanuit Kamikochi naar Hirayu om 17u rijdt. Houd je uurwerk dus goed in de gaten, want aangezien er geen auto’s in deze vallei mogen rijden, is deze bus je enige manier terug. Vanuit Hirayu Onsen zijn er verschillende busverbindingen naar je eindbestemming.
  • Deze bergen worden bewoond door beren. Je ziet dan ook veel Japanners met een belletje aan hun daypack, en dat is niet voor niks. Ga je tijdens het berenseizoen, zorg dan zeker dat je iets mee hebt dat lawaai maakt (of je koopt het daar zoals wij deden).
  • Iedereen die de bergen intrekt, moet bij vertrek en aankomst een formulier met zijn/haar gegevens en geplande route afgeven in de onbemande hutjes. Doe je dit niet en je wordt gecontroleerd, dan wacht er je een ferme boete.

Overnachten in de buurt

De schoonheid van de Japanse Alpen heeft ook zijn nadeel: slapen is hier niet goedkoop. In Kamikochi zelf mag je helemaal de hoofdprijs betalen, behalve wie kiest om er te kamperen. Hirayu Onsen is een beter en budgetvriendelijke alternatief. Wijzelf wilden deze paar dagen zo ver mogelijk weg zijn van de bewoonde wereld en kozen een hotel op 10 kilometer van de kabelbaan: Hotel Nakaodaira.

Je wordt hier ontvangen door de vriendelijke eigenaars alsof je thuiskomt. Hotel Nakaodaira telt maar zes kamers, perfect voor wie helemaal tot rust wil komen ver weg van andere toeristen. Helemaal een luxe is dat het evenveel privé-onsen bevat, vier binnen en twee buiten met uitzicht op de bergen. Aangezien er niet echt veel in de buurt ligt, zijn er weinig andere opties dan in het hotel te eten. Maar ook dat is geen marteling, met een lokaal en gezond 7-gangen menu inclusief overheerlijke Hida-roastbeef. Enige minpuntje is dat het best prijzig is, maar wel nog altijd goedkoper dan slapen in Kamikochi.

Hotel Nakaodaira

Lees meer over de Japanse Alpen in ons artikel over Takayama.

No Comments

    Leave a Reply