Suitcase souvenirs nara japan
Japan

Nara & Fushimi-Inari: een dagtrip naar de mooiste en oudste tempels

Nara is zonder twijfel één van de mooiste plekjes in Japanen wat ons betreft een absolute must op je rondreis doorheen het land. Met zo’n 1.200 heilige (tamme) hertjes die hier rond dartelen en enkele van de mooiste tempels van Japan, zit je hier goed voor een dag tempelhoppen midden in het groen.

Nara: parel met een verleden

Nog voor Tokyo en Kyoto was Nara de eerste vaste keizerlijke hoofdstad van Japan. De verhuis van het machtscentrum naar Kyoto bleek uiteindelijk een zegen voor het kleine Nara: het bleef zo gespaard van vernietigende aanvallen. Deze stad ademt dus één en al geschiedenis. Wandel langs de paden door prachtige bossen en je merkt meteen dat hier een magisch sfeertje hangt. Overal kom je vrijlopende hertjes tegen die nieuwsgierig komen snuffelen. Hoewel ze beschouwd worden als ‘boodschappers van de goden’, zijn ze vooral happy (en lichtjes agressief) als je hen een koek voor de neus houdt. Onze tip is dan ook om geen hertenkoekjes te kopen en de kopstoten door andere toeristen te laten incasseren.

Hoe kom je in Nara?

Vanuit Kyoto Station is het zo’n 40 minuten met de JR trein naar Nara. Let op, er is een snelle trein en een boemeltrein. Eenmaal aangekomen, is het nog 30 minuten wandelen tot aan het Nationaal Park Nara-Koen of een kleine 10 minuten met de bus die recht voor het station vertrekt. Je zult ongetwijfeld afstappen samen met een hoop andere toeristen, maar gelukkig is het park zo groot dat je nooit het gevoel hebt dat het er een overrompeling is (toch zeker niet in het laagseizoen).

Nara is perfect te doen als daguitstap en is redelijk compact om te bezoeken. Reken op zo’n 4 à 5 uur om het belangrijkste gezien te hebben.

Nara highlights

Todai-ji

Het pronkstuk van het Nationaal Park in Nara is de Daibutsu of Great Buddha. Deze gigantische Boeddha  is zonder twijfel één van de meest impressionante bezienswaardigheden die we op reis tegenkwamen.  Je vindt het 15 meter hoge beeld in de Todai-ji tempel, in het noorden van Nara-Koen. Todai-ji is de grootste houten tempel ter wereld, en dat ondanks het feit dat het huidige complex een derde kleiner is dan wat het ooit was. Zeker doen dus als je in Nara bent.

Todai-ji
Daibutsu in Todai-ji

Nigatsu-do & Sangatsu-do

Beiden vormen subtempels van het grotere Todai-ji. Nigatsu-do ligt op een heuvelachtig stuk en biedt een mooi zicht op de stad, en doet zo denken aan Kyoto’s Kiyomizu-dera. Sangatsu-do herbergt een kleine collectie van mooie standbeelden uit de Nara-periode en vind je ook vlakbij.

Kasuga Taisha

Het mooiste schrijn in Nara is zonder twijfel Kasuga Taisha met z’n honderden lampionnen die het gebouw sieren. De lampen worden slechts 2 maal per jaar aangestoken tijdens het Lantaarn Festival begin februari en midden-augustus. Om je een idee te geven hoe dat eruit ziet, werd een klein deel van de tempel verduisterd en ingericht met lichtgevende lantaarns. Mis ook zeker niet het nabijgelegen pad dat naar de tempel leidt en langs beide kanten omringd wordt door stenen lantaarnpaaltjes. Als er weinig volk is, waan je je zo in een mythisch bos.

Kasuga Taisha

Kofuku-ji pagoda

Deze 5 verdiepingen hoge pagoda kom je tegen als je vanuit het centrum richting Nara-koen wandelt. Het is de tweede hoogste pagoda in Japan. Mooi om te zien als je er toch voorbij wandelt.

Combineer Nara met Fushimi-Inari

Je hebt er zeker al foto’s van zien passeren: de beroemde rode Torii poortjes! Dit belangrijke Shinto schrijn ten zuiden van Kyoto is enorm fotogeniek en daarom meteen ook heel populair bij toeristen. Een portie geduld is hier nodig als je een foto zonder mensen wil nemen, tenzij je heel vroeg opstaat. 

De duizenden poortjes leiden je omhoog doorheen het bos richting de heilige bergtop gewijd aan Inari, de god van de rijst. De hike zou 2 tot 3 uur duren met een mooi zicht op de stad van bovenop de berg. We zeggen ‘zou’ want door stormschade konden wij jammergenoeg enkel de eerste honderd meter bewandelen. Je hoeft het hele pad trouwens niet te wandelen als je hier geen tijd voor zou hebben. Niemand houd je tegen om rechtsomkeer te maken wanneer jij dat wilt. Hoe hoger je gaat, hoe minder volk wel en meer kans op die geslaagde foto!

Hoe geraak je in Fushimi-Inari?

Fushimi-Inari ligt op zo’n 2,5 kilometer van Kyoto Station. Je geraakt er makkelijk met de trein richting Uji/Nara of met de metro. Gezien het om dezelfde treinlijn gaat die je naar Nara brengt, kan je de twee makkelijk combineren zoals wij deden. Kom je vanuit Nara, dan raden we je aan om de snelle lijn te nemen en in Uji over te stappen op de boemeltrein. Spaart je toch wat tijd uit. Fushimi-Inari ligt vlak aan het station, lekker makkelijk dus. Fushimi-Inari is gratis te bezoeken. 

No Comments

    Leave a Reply