Suitcase Souvenirs Takayama
Japan

Tips voor de Japanse Alpen: Takayama

Wie ervan houdt om op z’n reisroute het drukke stadsleven even te ontvluchten, moet beslist richting de Japanse Alpen trekken. Met bergen tot boven de 3.000 meter hoog is dit het dak van Japan, waar je kan genieten van zowel lange natuurwandelingen rond bv. Kamikochi als charmante oude dorpjes zoals Takayama. Om na een goed gevulde dag te eindigen in een Japanse onsen, een natuurlijk warmwaterbad. Wandelschoenen aan en gaan!

Takayama: geschiedenis aan de voet van de Japanse Alpen

Takayama is één van de belangrijkere (kleine) steden en ligt aan de zuidwestelijke voet van het bergmassief in de Gifu prefectuur. In het oude stadsgedeelte met z’n kleine straten en typisch Japanse donkere, houten huizen lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan. Het centrum is niet zo groot, maar Takayama heeft genoeg te bieden voor een dag. Over het algemeen heerst hier een rustige en gemoedelijke sfeer, ook al sta je soms opeens midden in een grote groep luidruchtige Spaanse toeristen. Gelukkig snuif je 20 meter verder weer de heerlijk frisse (en koude) lucht van de bergen in.

Suitcase souvenirs takayama japan

Naast de lokale souvenirwinkels en ryokans heeft Takayama ook enkele sake-brouwerijen die je kan bezoeken. Door het pure bergwater en kwalitatieve rijst staat Takayama bekend om haar goede sake. Van de 56 oorspronkelijke brouwerijen blijven er tegenwoordig nog maar zes over. Je herkent ze aan de grote bollen met takjes die boven de deur hangen.

Nog de moeite waard is een bezoek aan Hida Village, net buiten het centrum van Takayama. Dit is een soort van Bokrijk met oude huizen die ze stuk voor stuk verplaatst hebben naar een openluchtmuseum. Je leert er heel wat over de vroegere leefwijze van de inwoners uit deze regio. Echt interessant voor wie houdt van een snuifje geschiedenis op reis! Hida Village ligt op een halfuurtje wandelen van het centrum of is bereikbaar met de bus vanuit de terminal aan het station.

Suitcase Souvenirs Takayama

Aanraders om te eten en drinken in Takayama

Het malse Hida Beef is al wat de klok slaat in Takayama. Op elke hoek vind je wel een restaurant waar deze dure delicatesse op het menu staat. Omdat onze reis door Japan al duur genoeg was, gingen we hier op zoek naar wat goedkopere restaurants die minstens evenveel lekkers serveerden. Onze tips op een rijtje:

  • Gyoza Sohonzan: Weggestoken in een restaurantstraatje, word je hier met een luide schreeuw verwelkomd door de lichtjes eigenzinnige, maar grappige chef. De gyoza’s zijn lekker en meer dan genoeg om een normale maag mee te vullen. Als extraatje mag je nog een tekening maken om op de wall of fame te hangen. Het klinkt fout en toeristisch, maar de absurditeit maakt alles goed.
  • Jak(u)son: Als je hier binnenwandelt, krijg je netjes de melding dat ze curry en alleen maar curry opdienen. Laat dat net de reden zijn om hier te gaan eten! Japanse curry is zoeter dan de Indische of Thaise varianten, maar zeker niet minder lekker. Je zit er op een tatami en krijgt aan tafel uitleg over de keuzes op de Japanse menukaart, want er bestaat geen Engelse variant. Overheerlijk, met een goedkeurende Neil Young op de achtergrond.
  • Teuchisoba Ebisu: Hier worden de sobanoedels met liefde handgemaakt, en dat blijkbaar al sinds 1898. Je kan ze koud of warm eten, allebei even lekker. Voor een goedkope lunch is dit de perfecte stop.
  • Kaza Craft Pub: Tussen het grote aanbod aan bars in Takayama is deze hotspot een uitschieter. Gelegen in een rustigere straat serveert deze pub zowel lokaal bier als een heel assortiment aan Saké. De supervriendelijke eigenaar is sake-sommelier en praat Engels, dus je mag hem alles vragen over deze Japanse delicatesse.
Suitcase souvenirs japan takayama
Het oude centrum van Takayama waarin restaurants en bars verscholen liggen

Ons hotel in Takayama

Wij sliepen in de ryokan Shakunage no Hara, waarbij een oud kromgebogen vrouwtje je heel hartelijk ontvangt in het Engels. Deze plaats kreeg goeie reviews op Booking, maar wij waren minder enthousiast. De geur van de tatami in onze kamer was niet bijster aangenaam en het zogenaamde Amerikaanse ontbijt was erg pover. Dat gezegd zijnde: als je op je budget wil letten en het niet erg vindt om je badkamer te delen, kan het een optie zijn.

Hoe geraak je in Takayama

Takayama is gemakkelijk te bereiken met de Hida Wide View trein vanuit Nagoya. De JR Railpas kan je hiervoor gebruiken. Verder zijn plaatsen als Hirayu en Kamikochi makkelijk bereikbaar met de bus. Je geraakt ook in Takayama vanuit Masumoto met de bus (1,5 uur) die je langs gigantische stuwdammen en kliffen rijdt.

Lees hier deel 2 van onze reis doorheen de Japanse Alpen: Kamikochi

No Comments

    Leave a Reply