Château Romanin
Frankrijk Wijn

Wijn proeven bij het mystieke Château Romanin

In het hart van de lage Alpen, midden tussen zonovergoten valleien gevuld met eindeloze wijnranken liggen de ruïnes van een 13de eeuws tempelierskasteel en glijden zweefvliegtuigen geruisloos door de pure, felblauwe lucht. De setting is op zichzelf al adembenemend genoeg om even te stoppen. En zonder wegwijzers zou je nooit weten dat er diep in de heuvels een even indrukkend wijndomein ligt verscholen: Château Romanin.

Hoewel Château Romanin pas sinds 2006 in handen is van de huidige eigenaars, gaat de wijnbouw op deze velden zo ver terug als 350 voor Christus, toen de Grieken er “vin de Théopolis” maakten. Na bevolkt te zijn door – respectievelijk – de Romeinen, Moren en Tempeliers werd het land een tijd lang niet meer gebruikt. Tot in 1988 het moderne wijndomein werd opgericht dat volledig teruggrijpt naar traditionele wijnbouwmethodes.

De caves van Château Romanin

Eens aangekomen, valt Château Romanin meteen op door zijn kunstige, mysterieuze inkom. Volledig in de rotsen genesteld met een paar imposante deuren als verwelkoming, stap je binnen in een natuurlijk gekoelde ruimte waar wijn koning is. Het hele gebouw heeft iets sacraals, en dat is niet toevallig. De pièce de résistance van Château Romanin werd ontworpen door Serge Hennemann, die daarmee één van de allereerste architecten uit de moderne geschiedenis werd die wijnkelders ontwierp.

Suitcase Souvenirs Château RomaninSuitcase Souvenirs Château Romanin

De cave moest volgens Hennemann als een soort astronomisch observatorium én ondergrondse Gothische kathedraal dienen. In zowel de manier waarop er geteeld wordt, als de constructie an sich wordt rekening gehouden met de seizoenen, de zon en de volle maan. De werknemers spreken vol eerbied over de werking van magnetische velden in de verschillende ruimtes, al waren we zelf niet meteen overtuigd toen we in het midden van het gebouw gingen staan waar de zon loodrecht binnenvalt en haar energie zou verspreiden. Naar het schijnt worden heel wat bezoekers wél overmand door magnetische en natuurlijke krachten, maar los daarvan, is het sowieso een imposante constructie met een prachtige gotische kelder voor de grootste cuvées.

Suitcase Souvenirs Château Romanin Suitcase Souvenirs Château Romanin

De wijnen

Het domein produceert al zijn wijnen volgens de biodynamische en agronomische werkwijze, waarbij er gewerkt wordt volgens de maankalender en de natuur (inclusief wind en regen) helemaal zijn ding mag doen. Ook pesticiden of andere producten zijn een grote no go.

De druiven worden allemaal handmatig geplukt, gesorteerd en geliefkoosd (of dat laatste zou je toch bijna denken). Welke druiven ze gebruiken kan per jaar variëren, ze houden zich niet zozeer vast aan de standaard combinaties.

Voor de witte Romanin (I.G.P. Alpilles) gebruikt men een combinatie van Rolle (ook bekend als Vermentino), Roussane en Clairette, waarbij het eerste en laatste druivenras zorgt voor de mineralen, aciditeit en citrustoetsen en de Roussane voor meer diepgang en textuur. Wij proefden de 2016 en waren verrast door de complexiteit van deze biodynamische wijn. Blijkbaar is de editie van 2017 veel zoeter en fruitiger, dus kijk zeker goed naar wat je drinkt.

Château Romanin Rosé wordt gepuurd uit maar liefst vijf druiven: syrah, mourvèdre, grenache, cabernet saugignon en een klein beetje van de (figuurlijk) kleine counoise-druif voor wat meer fruitigheid. Niet slecht maar waren niet overdonderd. Een rosé uit de Provence neigt toch altijd wat te veel naar de typische lichte zwembadtoestanden.

Het is geen verrassing dat ze ook rode wijnen produceren: één lichtere (La Chapelle), gerijpt in inox en bijna overdadig in rood fruit en jonge tannines. En de Château Romanin A.O.P. Les Baux-de-Provence, een typisch grenache-syrah-mourvèdre met een kleine toevoeging van Cabernet Sauvignon. Deze dieprode wijn heeft op hout gelegen en dat ruik je direct, omringd door een duidelijke tabak- en specerijengeur. Ook in de mond en afdronk is hij krachtig, maar afgerond en al redelijk soepel. Voor ons is dit, naast de witte variant, zeker een aanrader om eens uit te proberen.

Suitcase Souvenirs Château Romanin

Naast wijn heeft het domein ook vier hectares aan olijfbomen staan en verkopen ze er hun biologische olijfolie. De twee varianten zijn top, dus probeer ze ook zeker te proeven. Voor ons was het prijskaartje (€30 voor 50cl) wel iets te hoog om ons te laten overtuigen tot een aankoop.

Verblijf je in de buurt van Les Beaux-de-Provence, laat je GPS je dan zeker een keer (ver)leiden tot een tochtje naar Château Romanin. Alleen al het uitzicht over het domein loont de moeite. Rondleidingen zijn er om 10u en 15u die je kan reserveren via hun website. Let wel, deze rondleidingen kosten €17, wat niet weinig is. Ook als je geen rondleiding wil, kan je de kathedraal-kelder bezoeken, mits je via of met iemand die al in het klantenbestand staat op bezoek komt. Mocht je interesse hebben om Château Romanin te gaan bezoeken, stuur ons dan gerust een bericht voor meer informatie!

No Comments

    Leave a Reply