Tips & Tricks

De beste podcasts voor lange ritten op reis

Reizen is altijd leuk, maar tijdens lange auto-, bus- of treinritten kan de verveling soms wel eens toeslaan. Je verkiest je leesboek toch maar links te laten liggen om de misselijkheid te onderdrukken en kent alle Spotify-playlists ondertussen vanbuiten. Luisterboeken waren voor ons niet het antwoord: te nasale spreker, niet aandachtig genoeg, te langdradig… Tijdens onze autoritten door de Namibische woestijn vonden we het antwoord: podcasts met interessante verhalen waar je helemaal in meegezogen wordt.

Podcasts zijn natuurlijk niks nieuws. Vrijwel elk onderwerp of programma heeft ondertussen wel een podcast-variant. Maar hierdoor ontstaat er een oerwoud aan series, waarvan er – naar onze mening – meer tegenvallen dan ons blij maken. Daarom delen we hier graag onze favoriete podcasts om te beluisteren op reis en waar je zomaar eens verslaafd aan kunt geraken. Ze zijn allemaal via de standaard podcast-kanalen te beluisteren.

Bob

“Den Bob, ja. Bob.” Tot de laatste zin toe brengt deze podcast je in vervoering, het laat je glimlachen en snikken tegelijk. Het neemt je mee in de lucht en slaat je net zo hard terug tegen de grond. Bob is een nederbelgische parel, in elkaar gestoken door 3 jonge radiomaaksters. Elise is 84, heeft een fragiele, lieve stem en praat sinds kort pas over ene Bob uit haar jeugd. Een naam waar niemand al van gehoord had. De podcast neemt je mee in een zoektocht naar Bob, al snuffelend in alle hoeken van Elisa haar dementerende geheugen en fantasieën. Met één doel: heeft Bob nu eigenijk echt bestaan? Elke aflevering neemt een geladenheid met zich mee die je tot de dag erna nog voelt trillen in je hoofd. Om nog maar te zwijgen over het betoverende bijbehorende eindnummer van zangeres Catbug. Qua nederlandstalige podcast tot nu toe met stip op onze nummer één! (https://podcastluisteren.nl/pod/Bob)

Image result for bob podcast

Serial

Serial is als het ware de grondlegger van de podcast. Geen enkel programma heeft zo’n grote invloed gehad op luisteraars dan deze zoektocht naar de waarheid in een moordzaak. En de kans is groot dat als je al podcasts hebt beluisterd, dit meesterwerk je oorschelpen al heeft bereikt. In Serial duiken twee radiomakers in het verhaal van Adnan Syed uit Baltimore die veroordeeld werd voor de moord op zijn (ex-)vriendin. In elke aflevering blijkt dat er steeds meer gaten in het hele proces zitten, die niet zomaar te verklaren zijn. Aan de hand van interviews en gesprekken met Adnan wordt het verhaal al snel zo boeiend dat je de afleveringen één voor één zal verslinden. (https://serialpodcast.org/)

Image result for serial podcast

S-town

S-town staat voor Shittown, want zo noemt het hoofdpersonage standaard de stad waar hij in woont. Deze podcast uit 2017 is gemaakt door de producers van Serial en This American Life, waarin journalist Brian Reed ingaat op de brief van ene John B. McLemore over een mogelijke onopgeloste moordzaak in Woodstock, Alabama. De eerste afleveringen komen als een sneltrein op je af met tal van plot twists en intrigerende verhaallijnen. Maar het is pas daarna dat het verhaal zich volledig ontpopt tot een grotere beschouwing op de uitdagingen die het leven onverwacht met zich mee brengen. Het ongeluk of onrecht dat ieder van ons kan overkomen, en hoe het een man zijn leven kan kapot maken. Veel mensen, wij inclusief, vonden S-town nòg overweldigender dan Serial. Op het einde blijf je met weinig over, behalve die krop in je keel. (https://stownpodcast.org/)

Image result for s-town podcast

Heavyweight

‘Moby, it’s been 20 years. Give me back my CD’s.’ In Heavyweight neemt de altijd sympathieke Jonathan Goldstein vrienden of onbekenden mee naar een cruciaal moment in hun leven. Niet zomaar een moment, maar één waar ze spijt van hebben. Om dit vervolgens nu recht te gaan zetten. In de ene aflevering probeert hij zijn 80-jarige, nukkige vader na veertig jaar terug met zijn oudere broer te laten praten. In de volgende gaat hij samen met zijn vriend op zoek naar een CD die twintig jaar geleden uitgeleend werd aan een onbekende, kalende en bevriende DJ. Hij is nu beter bekend als Moby. En zijn grootste hits bevatten samples van die bewuste CD.

Het geheim van deze podcast ligt hem in de gevatte humor waarmee Jonathan delicate momenten als een volleerde psycholoog kan ontmijnen en zelfs oplossen. Of meestal toch. Heavyweight telt al twee seizoenen en het derde komt er binnenkort aan! (https://www.gimletmedia.com/heavyweight)

Related image

The Daily

Soms wil je onderweg ook nog op de hoogte blijven van wat er zich allemaal in de wereld afspeelt. Enter The Daily, de podcast van The New York Times. De rustige stem van Michael Barbaro vertelt je van maandag tot vrijdag in 20 minuten een interessant verhaal uit het nieuws. Trump zijn weldoordachte beslissingen komen uiteraard regelmatig aan bod, maar het gaat evengoed over de mysterieuze weg van het WK naar Rusland of een geheim interview met de oppositieleider (onder huisarrest) in Venezuela. The Daily is daarmee één van de meest beluisterde nieuws-podcasts van het moment geworden. (https://www.nytimes.com/podcasts/the-daily)

Image result for the daily podcast

Hebben jullie nog favoriete podcasts die we zèker moeten beluisteren? Vertel het ons, we zetten de auto-radio al op!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply