suitcase souvenirs frankrijk chateau la coste
Frankrijk Wijn

Wandelen tussen wijn en kunst bij Château La Coste in de Provence

Voor onze jaarlijkse reis naar Zuid-Frankrijk zoeken we steeds naar leuke daguitstapjes. Château La Coste in de Provence is zo’n topper die we graag met jullie delen. Op zo’n 25 minuten ten noorden van Aix-en-Provence vind je dit prachtige domein waar goede biodynamische wijn wordt verbouwd. Château La Coste is verre van een traditioneel wijnhuis, maar een heel bijzonder domein waar kunst, architectuur en natuur perfect in harmonie samen komen. Château La Coste is wat elitair, maar een bezoek meer dan waard!

suitcase souvenirs château la coste

Kunstwandeling bij Château La Coste

Enkele jaren geleden werden architecten en kunstenaars van over de hele wereld uitgenodigd om hun ding te doen op het domein van Château La Coste. Het resultaat is een serie kunstwerken die je op je wandeling doorheen het mooie domein kan bezichtigen terwijl de wijnranken en olijfgaarden zich naast je uitstrekken. Sommige werken stemmen de bezoekers tot nadenken, anderen hebben een humoristische insteek of nodigen je uit tot interactie. Ook leuk om met kinderen te doen dus. De wandeling over het licht heuvelachtige domein duurt zo’n 1,5 à 2 uren, afhankelijk van hoe lang je stopt tussendoor.

suitcase souvenirs chateau la coste

Tadao Ando en Frank Gehry

Centraal staat het impressionante hoofdgebouw ontworpen door Tadao Ando. De Japanse meesterkunstenaar slaagde erin om een architecturaal pareltje af te leveren waar licht en harmonie met de natuur centraal staan. De infinity pool die de parking bedekt en waar een reusachtige spin van kunstenares Louise Bourgeois op lijkt te zweven, levert toffe foto’s waar je kan spelen met reflecties.

Het gebouw dient als decor voor de ticketbalie, bookshop, maar ook voor tentoonstellingen en een uitstekend maar duurder restaurant. Wie liever voor iets budgetvriendelijker gaat, kan ook terecht bij het gezellige ‘La Terrasse’ waar lekkere gerechten met ingrediënten uit de tuin op het menu staan, die perfect samengaan met een wijntje van het domein. De charme van de Provence all the way.

Ook tijdens de kunstwandeling zul je werken van Tadao Ando tegenkomen. Een andere topnaam die aan de slag ging op het domein van Château La Coste is Frank O. Gehry, de architect die ook het Guggenheim Museum in Bilbao ontwierp, de Fondation Louis Vuitton in Parijs en het hotel bij Marqués de Riscal dat we vorig jaar in de Rioja bezochten (meer daarover coming up!). Hij bouwde hier het Pavilion de Musique waar concerten gegeven worden. En ook Michael Stipe, de zanger van R.E.M. zorgde voor het kunstwerk ‘Foxes’.

suitcase souvenirs château la coste suitcase souvenirs château la coste suitcase souvenirs château la coste suitcase souvenirs château la coste

De wijnen

Château la Coste maakt wijnen volgens de biodynamische principes, zorg dragend voor de grond en de druif. Sinds 2008 gebeurt het hele proces in een speciale ‘cuverie’ ontworpen door Jean Nouvel, waarbij moderniteit ook hier samensmelt met de traditionele werkwijze.

Negeer de elitaire marketing en dito publiek, en je vindt er een paar heel aangename wijnen (al kunnen ze prijzig zijn). De regio staat natuurlijk bekend om zijn roséwijnen en la Coste serveert je zelfs drie versies naar ieder zijn smaak, waarin Grenache altijd de hoofdrol speelt. Probeer de wat vollere Grand Vin Rosé met een kleine frisse toets van de Vermentino-druif, of ga voor de Rosé d’Une Nuit als je liever een fruitigere rosé drinkt.

Voor een witte wijn met heel wat citrustoetsen moet je bij de Première Cuvée Blanc gaan, gemaakt van Vermentino en Sauvignon Blanc. ‘Les Pentes Douces’ gebruikt dezelfde druiven, maar is wat voller van smaak.

Als je meer voor rode wijn te vinden bent, is ‘Les Pentes Douces Rouge’ een slokje waard, al kan de blend van Cabernet Sauvignon en Syrah nog wat jonge tannines bevatten. En als je echt niet naar een cent meer of minder hoeft te kijken, dan kan je opteren voor de ‘Grand Vin Rouge’, een klassieke (zwaardere) wijn die perfect zal passen bij je rode vlees.

Praktisch

Château La Coste ligt ten noorden van Aix-en-Provence, in Le Puy Sainte Reparade. Een toegangsticket kost € 15 (prijs 2018), waarmee je het domein kan bezoeken. Wil je ook een wijnrondleiding en –tasting, dan kan dit op vaste tijdstippen en betaal je nog eens € 12 extra. Wij bezochten enkel het domein, en combineerden dat met lunch bij La Terrasse, waar je ook kan proeven van de Château La Coste wijn.

Adres
2750 route de la Cride
13610 Le Puy Sainte Reparade
Tel : 04 42 61 92 90

No Comments

    Leave a Reply